Acest site este cofinantat din Fondul European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Uniunea Europeana Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale FSE Romania Instrumente Structurale in Romania OI POSDRU UMF Gr. T. Popa Iaşi

Conferinta presa 08.12.2011

Data 07.12.2011

Comunicat de presa

Seminar stiintific “ Excelenta în reabilitarea orala: studii clinice privind reabilitarea orala”.

 

Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr.T.Popa” - Iasi în parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” - Cluj-Napoca, Societatea Romana de Reabilitare Orala Iasi, Asociatia Medicala Romana Bucuresti si Universitatea “Johan Wolfgang Goethe” – Centrul Medical, Departamentul de Chirurgie Orala, Cranio-Maxilofaciala, implementeaza incepand cu data 01.01.2011, proiectul cu titlul “Centru de formare specialisti si resurse in reabilitare orala” in cadrul axei prioritare 1 „Educatia si formarea profesionala în sprijinul cresterii economice si dezvoltarii societaii bazate pe cunoastere”, domeniul major de interventie 1.3 „Dezvoltarea resurselor umane din educatie si formare”.

 

Obiectivul general al proiectului vizeaza crearea unui sistem de formare pentru dezvoltarea competentelor personalului din invatamantul superior din domeniul medicinei dentare, prin participarea la programe de formare, perfectionare si acces la cele mai noi tehnologii inovative si informatii din domenii specifice.

In perioada celor 3 ani in care se va derula acest proiect, se vor desfasura activitati care au menirea de a ridica standardele in cadrul medicinei dentare si in formarea unor specialisti care sa detina competente in domeniul reabilitarii orale, standarde care sa reprezinte o premiera nationala a invatamantului si a asistentei medicale dentare din Romania.

In decursul primului an de implementare s-au atins mai multe rezultate care au condus la  o promovare prin valoare a proiectului. Astfel incat, specialistii au realizat o analiza numita “ Reabilitarea orala din Romania vs reabilitarea europeana in Europa”.  Acest studiu comparativ a urmarit tehnologiile folosite cu diferite variatii de design, manopere si modalitati de elaborare a solutiilor terapetutice. O mare realizare in cadrul proiectului a constituit-o infiintarea Centrului de Formare si Resurse in Reabilitarea Orala, aceasta constituindu-se in cadrul unei mese rotunde unde s-au stabilit atributiile centrului, regulamentul de functionare si aria de actiune. 

De asemenea, s-a constutuit in cadrul proiectului o retea in domeniul medicinei dentare, cu institutii din tara si din strainatate. Aceasta retea fiind administrata de Centrul de Resurse si Formare creat. In decursul primului an a avut loc o conferinta stiintifica, conferinta ce a presupus abordarea unor tematici educationale implicate in elaborarea curriculelor postuniversitare. In luna septembrie s-a desfasurat la Iasi un seminar stiintific la care au fost  invitati 15 specialisti din domeniul reabilitarii orale care au abordat elemente ce descriu mijloacele moderne actuale, care permit o investigare si un tratament de excelenta, pregatind un teren favorabil posibilitatilor de aplicare a unor scheme terapeutice cat mai performante in domeniul medicinei dentare.

O alta mare realizare a acestui proiect este constituita de elaborarea  a zece studii in vederea conturarii curriculumului in reabilitare orala. Temele studiilor sunt: 1. Conduita terapeutica stomatologica la pacientii cu dizabilitati psihice, 2. Diabetul zaharat: interferente in  reabilitarea orala, 3. Endocardita si pericardita bacteriana secundare  focarelor  septice orale, 4. Hepatita cronica cu virus B si C, implicatii in practica stomatologica, 5. Infectia HIV/ SIDA  - implicatii in practica stomatologica, 6. Evaluarea vascularizatiei cu doppler vascular la pacientii cu patologie generala, 7. Reabilitarea  parodontala in contextul bolilor sistemice.Interrelatii etio-patogenice, boli sistemice – boala parodontala, 8. Patologia cardio-vasculara si implicatiile ei in chirurgia dento-alveolara, 9. Infectii virale herpetice cu rasunet asupra cavitatii orala, 10. Sepsisul cu poarta de intrare orala.

In concluzie, proiectul isi propune sa formeze un cadrul de sustinere intre specialistii din domeniul reabilitarii orale care sa sustina cu succes  cooperarea intre specialisti.

In cadrul proiectului va avea loc o conferinta de presa in data de 08.11.2011, la ora 13:00 la sediul restaurantului “La Castel” unde se va promova activitatile proiectului in cadrul dezbaterilor privind “Excelenta in reabilitare orala”.

Persoana de contact: Moderator Manager de Proiect, Prof. Univ. Dr. Norina Consuela Forna, Decan FAcultatea de Medicina Dentara, Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi.

Email : profforna@gmail.com.

Telefon 0735523399

Pentru a descarca comunicatul de presa click aici.

 

IMAGINI DE LA CONFERINTA DE PRESA CARE A AVUT LOC IN DATA DE 8 DECEMBRIE 2011


Top
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro